Az első állásinterjú

 2009.03.06. 09:41

Az első interjú
Tegnap felutaztunk szép fővárosunkba, állásinterjúra. Az egyik közvetítő iroda hívott föl minket személyes találkozóra. A megbeszélésen széleskörű tájékoztatást kaptunk a hollandiai munkavállalást, a járulékokat illetőleg. Azt kell hogy mondjam, hogy nagyon jól sikerült! Hamarabb értünk oda, így az elején lehetőségünk nyílott egy kötetlenebb beszélgetésre. Itt rögtön megtaláltuk a közös témát, mint kiderült a cég vezetője és felesége ugyancsak fiú gyermekeket nevelnek, bár ők szám szerint többet, hatot.
A megbeszéléskor kiemelték az életrajz fontosságát, és mivel én csináltam az Europass-os életrajzot, jól esett az elismerés. Furcsa volt a kontrasztot látni, hogy míg a magyar életrajzban a végzettségek, a papírok a legfontosabbak, a hollandok más szemszögből közelítik meg ezt a kérdést is, mint olyan sok mindent. Számukra a gyakorlat a fontos, a jártasság az adott munkában, és a szabadidős tevékenységek, a hobbik. A cég vezetője elmondta, hogy ez számukra azért fontos, mert ő, mint embert szeretné megismerni a munkavállalót, nem pedig mint egy robotot. Érdekes hozzáállás, díjazandó. Amikor megérkeztünk és a hölgy kérdezte, hogy mind a ketten mint munkavállalók jelentünk-e meg, és mondtuk, hogy csak a férjem, de mert egy olyan közös döntésről van szó, ami az egész családunk életét meghatározza ketten jöttünk, még jól is vette ki magát.
Amikor rákérdeztünk, hogy tudnak-e munkát találni a férjem számára, azt felelte a cég vezetője, hogy nyáron még magasabb fizetéssel, és 3 nap alatt tudott volna munkát találni, most lehet, hogy 2-3 hét kell hozzá, de mindenképpen igen, mert a CNC-s szakmunkásokra szükség van odakint.
Érdekességeket tartogatott a nyugdíjrendszer megismerése is. Hollandiában mindenki egyenlő nyugdíjat kap, és a százalékos mérték kiszámításánál nem a munkával eltöltött évek száma a mérvadó, hanem a Hollandiában eltöltött évek száma. (Egy szorzóval számolnak)Tehát, egy anyuka, aki nem dolgozott egy napot sem, hanem a gyerekneveléssel töltötte éveit, annak ugyanannyi nyugdíj jár, mint aki végigdolgozta az életét. Illetve egy bankigazgató ugyanannyi nyugdíjat kap, mint egy takarítónő. Emellett természetesen a nyugdíj elő takarékosság ugyanúgy megvan, mely fele-fele arányban történik a munkavállaló és a munkáltató között.
Két órát töltöttünk a cég irodájában, ami gyorsan elrepült. Most várjuk a telefont, mert előre szólnak mielőtt a holland munkáltató telefonál, hogy legyen idő a felkészülésre.
Szóval jól kezdődött a tegnapi napunk, és úgy érzem, hogy megtaláltuk azt a munkaerő közvetítőt, akin keresztül először a férjem, majd az egész család kijut Hollandiába.

Kép innen: ludasmatyionline.blogspot.com/

Címkék: budapest munka gyerekek nyugdíj állásinterjú gyakorlat hobbi cnc

A bejegyzés trackback címe:

https://iranyhollandia.blog.hu/api/trackback/id/tr41984782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koploper 2009.03.13. 22:18:51

Igen én is a létszámstopp előtt 2 héttel kaptam munkát. Itt is válság van. Ma búcsuztunk az egyik kollégámtólmert nem hosszabbították meg aszerődését. Nekem egy éves szerződésem van, a válság miatt nem kötnek határozatlan idejűt. Jövő hónaptól nem fizetik a túlórát.

Országelhagyó 2009.03.13. 22:22:38

@koploper: A férjem jelenlegi munkahelyén az ott dolgozók egyharmada maradt meg, a többit elbocsájtották, nincsenek pótlékaik, semmilyenek, a kaja időt be kell dolgozni, és nem fizetnek sem táppénzt, sem szabadságot.Ebből lépni kell, muszáj.
süti beállítások módosítása