Mitől magyar valaki?

 2009.02.26. 08:30
 
Mitől magyar valaki?
Azon gondolkoztam tegnap, hogy mitől számít valaki magyarnak. Attól, hogy Magyarországon él? Attól, hogy magyar az anyanyelve? Hogy magyarul olvas? A magyar virtus jelentené a magyarságot? Vagy talán az, ha a nagy Magyarország térképet tekinti igazán mérvadónak?
Mitől más a magyar gondolkodás, mint a többi?
Aztán rájöttem, hogy ez egy nagyon összetett kérdés, hiába tűnik elsőre egyszerűnek. Rájöttem arra is, hogy egyénenként változik a válasz is, sőt maga a kérdés is egyénenként máshogy tevődik föl.
Számomra azért okoz ez most megoldandó feladványt, mert el fogjuk hagyni Magyarországot. Mindezek ellenére szeretnék magyarnak megmaradni. Szeretném, hogy a fiaimban is éljen a magyarságtudat. Szeretném, ha nem felejtenék el, hogy milyen volt itthon, ha emlékeznének mindenre. Persze ez nem teljesen fog sikerülni, mert az emlékek az ő korukban még nem rögzülnek annyira, kivételt ez alól csak néhány emlék képez, ami nagyon mély benyomást jelentett. (Nekem is alig maradt valamilyen emlékem az óvodás korból.)
Remélem majd kint sikerül magyarokkal találkoznunk, és kapcsolatot létrehozni. Úgy hallottam, hogy a külföldön élő magyarok összetartóak, segítik egymást. Hiszen olyan kapocs köti össze őket, ami elég erős ahhoz, hogy ne azt tegyék, amit tennének kis honunkban. Bízom benne, hogy a hagyományok őrzésében társakra találunk, és identitásunkat meg fogjuk tudni őrizni.
 

Címkék: magyarország kérdések magyarság magyarok élő külföldön indentitás

A bejegyzés trackback címe:

https://iranyhollandia.blog.hu/api/trackback/id/tr59966816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.02.26. 09:30:01

Vagy éppen úgy tesznek egymásnak keresztbe, ahogy csak tudnak. Akárcsak itthon :-(

Országelhagyó 2009.02.26. 10:24:15

@Fedor:
Remélem a kint élőknek más a hozzáállása, hiszen ott kisebbséget képeznek, és mentesek a hazai politikai csatározásoktól.

http://www.hiszed-e.eoldal.hu/ 2009.02.26. 10:39:45

Azt tapasztalom, hogy az emberek a bajban , nehézségekben sokkal inkább egymásra vannak utalva és ilyen távoli közösségekben igyekeznek olyan kapcsolat kialakítására, amely könnyít az elszakadás traumáit elviselni,de nincs ez rendjén,hogy azért váljanak országelhagyóvá gyermekeink,mert a hazájukban lehetetlenné válik az életük.Sajnos az idősebb korosztálynak bocsánatot kell kérnie a mai ifjúságtól, mert eltékozolta a jövő generáció jövőjét, de a saját magáét is lehetetlenné tette.A bűn nem marad következmény nélkül, ez a természete, mert mint a lavina sodor magával mindenkit. Egyébként szorgalmaznám a politikai felelőségrevonás kérdését. Fel kellene már nőni egy tiszességes nemzetét és gyermekei jövőjét szem előtt tartó generációnak, hogy megszégyenítse emberségével, becsületes hozzáálásával az önmagában bölcs tékozló, letűnt nemzedéket. Lehet lázadni a fiatalságnak a generációkat tönkre tevő bűnös életvitel ellen.Akkor lehet még ennek a magyarságnak jövője.Akkor lehetek majd "büszke" a magyarságomra is.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.02.26. 15:36:55

@Országelhagyó: Hát sajnos pl. az amerikai magyarságról nem ezt hallottam...

Országelhagyó 2009.02.27. 07:09:13

@Fedor:
Remélem a hollandiai magyarok nem olyanok, mint az Amerikába szakadt magyarok...
süti beállítások módosítása